Første Norske Agility Champion Bichon Frisé


Ny Norsk Agility Champion

og

Ny Norsk Agility Hopp Champion


Linus, som også heter Nuch Spinstar's Back To The Future, har nylig oppnådd Championtittel både i agility og agility hopp. Begge muligheter innen agility i Norge. 

Linus har skrevet en liten historie for sin rase. Han er første Norsk ACH og NA (H)Ch Bichon Frisé i Norge noen sinne, og det er kun en håndfull av oss i Europa. 

Linus og jeg startet med agility på nyåret 2020. Han var da 2.5 år gammel. Etter 6 mnd med masse trening debuterte vi i klasse 1. Vi var begge ferskinger innen sporten, så det ble en bratt læringskurve. Mitt første mål var å gå feilfritt et løp, og det gjorde vi i vår første konkurranse. Med mitt konkurranseinstinkt gikk veien til klasse 3 på 4 mnd, altså lynkjapt. 

Så stagnerte vi en god stund i klasse 3, sammen med Covidnedstegning og godt var det for oss begge. Faktisk følte jeg hele veien at hunden var mye bedre enn meg. Men treningen gikk sin glade gang, med flotte progresjoner. 

Så skulle sesongen 2022. bli vår knallsesong. På 3 mnd tok vi alle 6 certene og championtitlene var et faktum. Jeg måtte rett og slett klype meg i armen. Dette hadde jeg aldri i min villeste fantasi drømt om da vi startet med vårt møysommelige arbeid.


Litt om sporten Agility

Den består av to disipliner

1. Agility Hopp - Hinder, lengde, mur, hjul, tuneller og slalom

2. Agility - Samme som  Hopp men har også med møne, vippe og stige

Det finnes 3 klasser innen agility, hvor klasse 3 er høyeste nivå. Vanskelighetsgraden på en agilitybane øker for hvert nivå, og tidsrammen blir også

strammere. En bane består av rundt 20 hindre i nummerert rekkefølge, og lengden på banen er rundt 200 meter. Tidsrammen pleier å ligge på ca 48 sekunder for klasse 3, så hunden må ha en snitt tid på ca 4.2 m pr sekund. Man får feilpoeng for riv, vegring og overskridelse av tid.

Sporten er spekket med fart og spenning, og marginene er ørsmå til en disk, noe som er veldig vanlig i alle klasser. 


Hvordan oppnå en champion tittel!

For å oppnå en ch tittel i agility, må man gå den lange veien fra klasse 1til klasse 3, ved å gå tre feilfrie løp i hver klasse og hver disiplin. Når man omsider har nådd klasse 3 må man oppnå 3 cert i hver disiplin. For å oppnå et cert må man gå feilfritt innen en veldig stram tid, og være nr 1. Altså 1.plass og feilfritt x 3 i agility og hopp. 

Med en god dose tålmodighet er mye mulig, selv om nedturene også har stått i kø. Men jeg valgte hele veien å gjøre mitt ytterste gjennom Covid og andre hindringer, og holde Linus i gang med det han elsker aller mest - AGILITY

Og til slutt gikk det vår vei